Sociale vaardigheden

Sociale vaardigheden zijn de menselijke eigenschappen die je hebt om goed met de ander te kunnen omgaan. Voor veel mensen is het contact met anderen (vriendschap, relaties) één van de belangrijkste dingen in het leven.

Het is fijn als mensen sociale vaardigheden hebben:
Stel je voor dat je op een feestje bent en je staat wat ongemakkelijk alleen in een hoekje met je drankje. Plotseling komt er iemand op je af die je nog nooit hebt ontmoet. Met een vlotte babbel en een glimlach weet deze persoon al snel een gesprek te starten en je mee te slepen in een boeiend gesprek over reizen, hobby's en rare huisdieren. Voordat je het weet, heb je een nieuwe vriend(in) gemaakt en geniet je van de rest van de avond met een gezellig gezelschap.

Of, stel je voor dat je naar een zakelijke bijeenkomst gaat waar je veel nieuwe mensen zult ontmoeten. Je weet dat het belangrijk is om een goede indruk te maken en waardevolle contacten te leggen. Met een dosis zelfvertrouwen en charme weet je moeiteloos het ijs te breken met interessante gespreksonderwerpen, een sterke handdruk en een oprechte interesse in de mensen om je heen. Voor je het weet, ben je omringd door een netwerk van professionals die je kunnen helpen bij je carrière of nieuwe zakelijke kansen bieden.

Of, stel je voor dat je vriend(in) zich in een ongemakkelijke situatie bevindt tijdens een sociale gelegenheid. Misschien voelt hij/zij zich buitengesloten in een groepsgesprek of heeft hij/zij per ongeluk een gênante opmerking gemaakt. Met jouw sociale vaardigheden schiet je te hulp door subtiel de aandacht af te leiden, een grappige opmerking te maken of simpelweg een luisterend oor te bieden. Je vriend(in) voelt zich gesteund en jullie kunnen samen weer volop genieten van het feestje.
Kortom, met goed ontwikkelde sociale vaardigheden fiets je gemakkelijk door het leven.

Onder het begrip sociale vaardigheden vallen verschillende vaardigheden, zoals: rapport, assertiviteit, conflicthantering, netwerken, overtuigen, omgaan met agressie, samenwerken, teambuilding, etc.

Sociale vaardigheden zijn essentieel in ons dagelijks leven. Of het nu gaat om contact maken, relaties opbouwen of simpelweg communiceren, deze vaardigheden spelen een cruciale rol in ons welzijn en geluk. Gelukkig zijn sociale vaardigheden iets wat je kunt leren, en daarvoor zijn er verschillende cursussen beschikbaar, zoals die gebaseerd op NLP (Neuro-Linguïstisch Programmeren).

Voor sommige mensen kan het wat lastiger zijn om sociale vaardigheden te ontwikkelen. Bijvoorbeeld mensen met autisme hebben soms meer moeite om contact te maken en verbinding te leggen met anderen. Maar ook zij kunnen deze vaardigheden verbeteren met de juiste begeleiding en training, en NLP is met name geschikt omdat je met NLP structuur geeft aan de subjectieve ervaring. De structuren van NLP geven helderheid en voorspelbaarheid.

Waarom zijn sociale vaardigheden zo belangrijk?
Ze zijn de sleutel tot het opbouwen van gezonde relaties, het creëren van een gevoel van verbondenheid en het uiten van liefde en emoties. Mensen zijn van nature sociale wezens en hebben de behoefte om zich verbonden te voelen met anderen.

Het ontwikkelen van sociale vaardigheden gaat hand in hand met het leren omgaan met deze tegenstellingen en het vinden van een balans tussen verschillende behoeften. Met de juiste training en ondersteuning kunnen mensen hun sociale vaardigheden verbeteren en een bevredigender en vervullender leven leiden.

Herken je dit? Je ontmoet iemand voor de eerste keer en lijkt het net alsof je die persoon al jaren kent, het klikt. Anderzijds kun je misschien met iemand anders, hoe goed je ook je best doet, niet een lekker gesprek opbouwen. Het stroomt niet. Wat is er dan aan de hand?

Rapport wordt wel eens omschreven als het "magische gevoel” wat je kunt ervaren van de ene persoon naar de andere. Het is één van de vele onderwerpen uit de NLP Practitioner training die goed is in te zetten om je sociale vaardigheden te verbeteren.


ervaringen springest           NRTO - Nederlandse Raad voor Training en Opleiding           ABNLP           Centraal Register Kort Beroepsonderwijs CRKBO